Teszt szöveg  
     

Független magyar kiadók könyvei


Gyürki László: Emlékezés Lojze Kozarra

Miért becsült az ár?

Az ár azért becsült, mert a rendelés pillanatában nem lehet pontosan tudni, hogy a beérkezéskor milyen lesz a Forint árfolyama az adott termék eredeti devizájához képest. Ha a Forint romlana, kissé többet, ha javulna, kissé kevesebbet kell majd fizetnie.

Miért nem adják meg egészen pontosan a beszerzés időigényét?

A beszerzés időigényét az eddigi tapasztalatokra alapozva adjuk meg. Azért becsült, mert a terméket külföldről hozzuk be, így a kiadó kiszolgálásának pillanatnyi gyorsaságától is függ A megadottnál gyorsabb és lassabb szállítás is elképzelhető, de mindent megteszünk, hogy Ön a lehető leghamarabb jusson hozzá a termékhez.

Cím:

Emlékezés Lojze Kozarra

Szerző:

Gyürki László

ISBN13:

9786155091032

ISBN10:

615509103X

Kiadás sorszáma:

1.

Kiadó:

Martinus Kiadó

Megjelenés dátuma:

2011. szeptember 28

Kötetek száma:

1

Kötéstípus:

Puhakötés

Terjedelem:

40 oldal, 148 x 210 x 3 mm

Súly:

88 g

Illusztrációk:

14

Listaár:

600 Ft (áfával)

Beszerezhetőség:

A kiadónál véglegesen elfogyott, nem rendelhető

Nyelv:

magyar

Témakör:

Keresztény irodalom, életrajzok, regények

 

Hosszú leírás:

Körmenden és környékén az idősebb generáció tagjai máig gyakran emlegetnek egy káplánt, aki még a II. világháború idején szolgált a településen. Talán azért emlékeznek rá évtizedek eltelte után is, mert a háborús időkben sokat segített a híveknek, többek között szlovén nyelvtudásával a szovjetek bevonulásakor. Dr. Gyürki László pápai prelátus, egykori körmendi plébános a hívek elbeszéléseit hallgatva elhatározta, hogy könyv formában foglalja össze az 1999-ben elhunyt Lojze Kozar egykori odranci plébános életútját, figyelmet szentelve a muravidéki származású atya körmendi szolgálatának és a magyar hívek által talán kevésbé ismert irodalmi munkásságának is. Gyürki atya 1993-ban a szlovéniai Felsőszentbenedeken egy baráti találkozó alkalmával kötött személyes ismeretséget a hívei által gyakran emlegetett egykori káplánnal, s vetette fel egy róla – elsősorban a körmendi éveiről – szóló könyv kiadását. A Gyürki atya által összeállított kiadvány 2011 februárjában jelent meg a Martinus Kiadó gondozásában Emlékezés Lojze Kozarra címmel – a plébános születésének 100 éves évfordulóját követően. A kiadvány előszavában dr. Veres András megyéspüspök úr röviden ismerteti az egykori politikai helyzetet és azt, hogy hogyan került Lojze Kozar 1942-ben a Szombathelyi Egyházmegyébe. Dr. Jo?ef Smej maribori segédpüspök, Kozar atya műveinek egyik legjobb ismerője pedig a Janez licenciátus című történelmi regény keletkezésével foglalkozik. A kiadványban közöljük Kozar atya Az elmozdítható gyertyatartó című regénynek azt a részét, amelyért megkapta a Serra Internationaltól a II. Nemzetközi Irodalmi Díjat, valamint körmendi éveire történő visszaemlékezését is. A kiadvány egy nehézségekkel, küzdelmekkel teli életút állomásait mutatja be. Lojze Kozar személyében egy állhatatos, egyházáért és híveiért egész életén át küzdő, lehetetlent nem ismerő pap képe körvonalazódik előttünk. A háborút követő években többször igazságtalanul bebörtönözték, de kiszabadulva mindig kitartóan folytatta munkáját. Optimizmusát jól kifejezik az önéletrajzából idézett sorok: „Négy év alatt két magyar plébánián voltam, és észrevettem, hogy az emberek nagyjából mindenütt egyformák és egyformán viselkednek: ha szereted őket, mindenütt megszeretnek. Végülis ez a legszebb bennünk, akármilyen nyelven is beszélünk. Mindnyájan Isten gyermekei vagyunk.”

 
Copyright © 2000-2022. Minden jog fenntartva. Prospero Könyvei Budapest
Csomagküldő kereskedelmi tevékenység nyilvántartási száma: C/003 272  A Prospero a Prospero Könyvei Budapest Kft. EU Közösségi Védjegye (OHIM No. 003781564)
Prospero Könyvei Kft. | 1066 Budapest, Weiner Leó u. 20. | Tel.: (06-1) 301-0642, Fax: (06-1) 302-8410

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Tudjon meg többet Elfogadom

/katalogus/konyvek/index.html