Teszt szöveg  
     

Független magyar kiadók könyvei


Lukácsi Zoltán: Szószék és világosság

Miért becsült az ár?

Az ár azért becsült, mert a rendelés pillanatában nem lehet pontosan tudni, hogy a beérkezéskor milyen lesz a Forint árfolyama az adott termék eredeti devizájához képest. Ha a Forint romlana, kissé többet, ha javulna, kissé kevesebbet kell majd fizetnie.

Miért nem adják meg egészen pontosan a beszerzés időigényét?

A beszerzés időigényét az eddigi tapasztalatokra alapozva adjuk meg. Azért becsült, mert a terméket külföldről hozzuk be, így a kiadó kiszolgálásának pillanatnyi gyorsaságától is függ A megadottnál gyorsabb és lassabb szállítás is elképzelhető, de mindent megteszünk, hogy Ön a lehető leghamarabb jusson hozzá a termékhez.

Cím:

Szószék és világosság

Alcím:

A magyar katolikus prédikáció a felvilágosodás korában

Sorozatcím:

A Győri Egyházmegyei Levéltár Kiadványai

Szerző:

Lukácsi Zoltán

ISBN13:

9786155035074

ISBN10:

6155035075

Kiadás sorszáma:

1

Kiadó:

Győri Egyházmegyei Levéltár

Megjelenés dátuma:

2013. június 27

Kötéstípus:

Keménykötés

Súly:

728 g

Listaár:

3500 Ft (áfával)

Beszerezhetőség:

Nem disztribútolt kiadó könyve. Nem rendelhető tőlünk.

Hol kapható:

Ezt a könyvet megvásárolhatja viszonteladó partnereinknél is.
GYŐR: Győr Projekt Kft. (tel: 06 96 524 701, email: shop@gyorprojekt.hu).
Vásárlás előtt tájékozódjon telefonon, hogy valóban van-e példányuk!

Nyelv:

magyar

Témakör:

Irodalomtörténet
Antológiák
Vallásos és ezoterikus irodalom
Keresztény lelkiségi irodalom, hitélet
Egyháztörténelem
Keresztény teológia
Keresztény pedagógia, hitoktatás
Keresztény irodalom, életrajzok, regények
Keresztény filozófia
Kereszténység
Bibliakiadások és -értelmezések
Keresztény liturgia, imakönyvek, énekeskönyvek

 

Rövid leírás:

A könyv azzal a műfajjal – a prédikációval – foglalkozik, amely még a vallásos irodalmon belül is mostohagyermeknek számít. Alapvető kérdése, hogy mennyiben hagyományos és mennyiben változott a műfaj a felvilágosodás korában, illetve a megváltozott eszmei környezet hogyan hatott a szentbeszédekre.

Hosszú leírás:

A 18-19. század fordulójának magyar vallásos irodalma meglehetősen feltáratlan, pedig nélküle nem rajzolhatunk teljes képet sem a kor literatúrájáról, sem a felvilágosodás magyarországi megjelenéséről és recepciójáról. Ez a könyv azzal a műfajjal – a prédikációval – foglalkozik, amely még a vallásos irodalmon belül is mostohagyermeknek számít. A prédikáció pontosan ebben a korban kezdett kikopni a kanonizált irodalom világából. A mű alapvető kérdése, hogy mennyiben hagyományos és mennyiben változó műfaj a prédikáció a felvilágosodás korában. Törekszik bemutatni, hogy az „átlagos” templomba járó hívőkhöz papjaik által milyen interpretációban jutottak el a különböző korabeli nézetek, vélemények, szellemi áramlatok. A prédikációk formai, tartalmi, stilisztikai jellegzetességei mellett azt is megvizsgálja, hogy a megváltozott eszmei környezet hogyan hatott a szentbeszédekre, hogyan alakult polémikus hangjuk, milyen társadalmi és politikai nézetek érhetõk tetten a szövegekben, illetve hogy milyen teológiai hangsúlyeltolódások figyelhetõk meg bennük, különös tekintettel a katolikusok és a más felekezetűek viszonyulására. Ez a könyv több év munkája, sok ezer korabeli nyomtatott és kéziratos prédikáció áttanulmányozása után született meg. A hatalmas forrásanyag térben, idõben, gondolkodásban, műveltségben, stílusban és a célközönség megszólításában a legeltérőbb jelenségeket hordozza, ezért a mû igyekszik a legjellemzőbb, a legalapvetőbb tendenciákat kimutatni, a legfontosabb sajátságokra felhívni a figyelmet. Tágítja a prédikáció-történeti kutatásokat, amelyek eddig jobbára a barokk kor végéig tartottak, egyben tovább árnyalja a hazai felvilágosodás-kutatás eredményeit. A korabeli szentbeszédek felmérhetetlenül gazdag forrásértékkel rendelkeznek a történeti és helytörténeti, filozófiai, szociológiai, néprajzi, kultúrtörténeti, vallásfilozófiai, dogmafejlődési, életmódtörténeti és egyéb tudományos kutatások számára. E munka nem titkolt célja, hogy – akár viták, kiegészítések, újabb kutatások árán – egy hosszú folyamat elindítója legyen. Remélhetõleg mind a szakmabeliek, mind az érdeklõdõ olvasók haszonnal forgathatják.

 
Copyright © 2000-2022. Minden jog fenntartva. Prospero Könyvei Budapest
Csomagküldő kereskedelmi tevékenység nyilvántartási száma: C/003 272  A Prospero a Prospero Könyvei Budapest Kft. EU Közösségi Védjegye (OHIM No. 003781564)
Prospero Könyvei Kft. | 1066 Budapest, Weiner Leó u. 20. | Tel.: (06-1) 301-0642, Fax: (06-1) 302-8410

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Tudjon meg többet Elfogadom

/katalogus/konyvek/index.html