Teszt szöveg  
     

Független magyar kiadók könyvei


Vaderna Gábor: A KÖLTÉSZET SZÜLETÉSE

Miért becsült az ár?

Az ár azért becsült, mert a rendelés pillanatában nem lehet pontosan tudni, hogy a beérkezéskor milyen lesz a Forint árfolyama az adott termék eredeti devizájához képest. Ha a Forint romlana, kissé többet, ha javulna, kissé kevesebbet kell majd fizetnie.

Miért nem adják meg egészen pontosan a beszerzés időigényét?

A beszerzés időigényét az eddigi tapasztalatokra alapozva adjuk meg. Azért becsült, mert a terméket külföldről hozzuk be, így a kiadó kiszolgálásának pillanatnyi gyorsaságától is függ A megadottnál gyorsabb és lassabb szállítás is elképzelhető, de mindent megteszünk, hogy Ön a lehető leghamarabb jusson hozzá a termékhez.

Cím:

A KÖLTÉSZET SZÜLETÉSE

Alcím:

A MAGYARORSZÁGI KÖLTÉSZET TÁRSADALOMTÖRTÉNETE A 19. SZÁZAD ELSŐ ÉVTIZEDEIBEN

Szerző:

Vaderna Gábor

ISBN13:

9789639671614

ISBN10:

9639671614

Kiadás sorszáma:

1.

Kiadó:

Universitas Kiadó

Megjelenés dátuma:

2017. október 30

Kötetek száma:

1

Kötéstípus:

Puhakötés

Terjedelem:

656 oldal, 160 x 230 x 33 mm

Súly:

986 g

Listaár:

2940 Ft (áfával)

Beszerezhetőség:

A kiadónál véglegesen elfogyott, nem rendelhető

Nyelv:

magyar

Témakör:

Irodalomtörténet
Irodalomelmélet
Líra
További könyvek az irodalomtudomány területén
A 18. század magyar történelme
Reformkor és 1848-49

 

Rövid leírás:

Ez a könyv azt az irodalomtörténeti korszakot vizsgálja, amikor a költészet modern koncepciói épp kialakulnak – már megjelent az új, professzionális költészet, de még jelen van egy másik, archaikusabb költészetfelfogás.

Hosszú leírás:

Miért írnak verset az emberek? Talán azért, mert szeretnék kifejezni belső késztetéseiket, vágyaikat, megfejteni saját személyiségük titkát? Talán, mert egy közösség nevében vagy egy közösség érdekében felszólalva képviselnének egy ügyet? Ez a könyv azt az irodalomtörténeti korszakot vizsgálja, amikor a költészet e modern koncepciói épp kialakulnak – már megjelent az új, professzionális költészet, de még jelen van egy másik, archaikusabb költészetfelfogás. A modern költészet születésének pillanatában egy sokszínűen gazdag kulturális világ süllyedt el, s tűnt el az irodalomtörténészek vizsgáló tekintete elől. Ugyanakkor az új költészeti gyakorlatok meg is őriztek valamit több évszázados hagyományaikból. Esettanulmányok sorozata elemzi a rendi költészet reprezentatív formáit, a közköltészet populáris regiszterét, az egyházi szolgálatban lévő személyek versírási gyakorlatát, az érzékeny irodalom személyes önkifejezésének és a bárdköltészet közösségi képviseleti formáinak lehetőségeit. A monográfia társadalomtörténeti kérdéseket vet fel, tágan merítve a magyar és idegen nyelvű költészeti anyagból. Számot vet a populáris kultúra kutatási lehetőségeivel, foglalkozik a kéziratos és nyomtatott média közötti összefüggésekkel, a reprezentatív és a magánautonómiába visszavonuló nyilvánosságformákkal, illetve az irodalmi szövegek termelésének professzionális és amatőr formáival. A kötet célja a kultúra különféle társadalmi használati formáinak mélyreható elemzése: körvonalazza azt a területet (azt az ágenciát), ahol a kultúra alakítói és használói társadalmi gyakorlatukat folytatták.

Tartalomjegyzék:

Tartalom Előszó...9 Bevezetés...17 Első rész Harmónia és diszharmónia a klasszikus magyar irodalom történeteiben...18 Második rész Mit hagyományozott a 18. század a 19. századra?...48 Első fejezet Rendi költészet...8 Első rész Beiktatás...93 Második rész Esküvő...122 Harmadik rész Temetés...169 Negyedik rész Mecenatúra és professzionalizáció...205 Ötödik rész Főúri költészet...243 Második fejezet Közköltészet...279 Harmadik fejezet Verselő egyháziak...315 Negyedik fejezet Érzékenység...345 Ötödik fejezet Bárdköltészet...387 Befejezés A költészet születése...457 Irodalom- és rövidítésjegyzék...503 Személynévmutató...617 Summary...647

 
Copyright © 2000-2022. Minden jog fenntartva. Prospero Könyvei Budapest
Csomagküldő kereskedelmi tevékenység nyilvántartási száma: C/003 272  A Prospero a Prospero Könyvei Budapest Kft. EU Közösségi Védjegye (OHIM No. 003781564)
Prospero Könyvei Kft. | 1066 Budapest, Weiner Leó u. 20. | Tel.: (06-1) 301-0642, Fax: (06-1) 302-8410

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Tudjon meg többet Elfogadom

/katalogus/konyvek/index.html