Teszt szöveg  
     

Független magyar kiadók könyvei


Gorun-Kovács Blanka: Az 1784. évi erdélyi parasztlázadás magyarországi iratai

Miért becsült az ár?

Az ár azért becsült, mert a rendelés pillanatában nem lehet pontosan tudni, hogy a beérkezéskor milyen lesz a Forint árfolyama az adott termék eredeti devizájához képest. Ha a Forint romlana, kissé többet, ha javulna, kissé kevesebbet kell majd fizetnie.

Miért nem adják meg egészen pontosan a beszerzés időigényét?

A beszerzés időigényét az eddigi tapasztalatokra alapozva adjuk meg. Azért becsült, mert a terméket külföldről hozzuk be, így a kiadó kiszolgálásának pillanatnyi gyorsaságától is függ A megadottnál gyorsabb és lassabb szállítás is elképzelhető, de mindent megteszünk, hogy Ön a lehető leghamarabb jusson hozzá a termékhez.

Cím:

Az 1784. évi erdélyi parasztlázadás magyarországi iratai

Szerkesztő:

Gorun-Kovács Blanka

ISBN13:

9789638707468

ISBN10:

9638707461

Kiadó:

Erdély Történeti Alapítvány

Megjelenés dátuma:

2006. január 01

Kötéstípus:

Puhakötés

Terjedelem:

298 oldal

Súly:

484 g

Listaár:

2500 Ft (áfával)

Beszerezhetőség:

A kiadónál véglegesen elfogyott, nem rendelhető

Hol kapható:

Ezt a könyvet megvásárolhatja viszonteladó partnereinknél is.
DEBRECEN: Alternatív Könyvesbolt (tel: 06-52-310-137, email: gyvizer@t-online.hu).
Vásárlás előtt tájékozódjon telefonon, hogy valóban van-e példányuk!

Nyelv:

magyar

Témakör:

Magyar történelem általában
A 18. század magyar történelme

 

Hosszú leírás:

Erdély és a Partium között teremt kapcsolatot Gorun-Kovács Blanka Az 1784. évi erdélyi parasztlázadás magyarországi iratai c. forráskiadványa. A kötet eddig Magyarországon kötetben nem publikált forrásokat kívánt összegyűjteni, amelyekkel nemcsak a mozgalom hírének anyaországi terjedéséről, visszhangjáról és (nemesi- valamint hivatalos-) fogadtatásáról kívánt képet nyújtani, hanem arról a készületről is, amellyel a mozgalom esetleges átterjedését kívánták volna megakadályozni (katonai kordonok, hidak és átkelő pontos felügyelete, csapatösszevonás). A mozgalom végül nem terjedt át az anyaországra. Ennek okát persze nem annyira a hatóságok által hozott intézkedésekben kell látnunk, mint inkább az eltérő körülményekben. Mária Teréziának a magyarországi megyékkel sikerült elfogadtatnia az úrbéri rendeletet és végrehajtatnia az úrbérrendezést. A szabályozás, a terhek pontosítása, a jobbágyi telki-állomány védelme azonban ott is nyugtatólag hatott a parasztságra. A kötetben közölt források jelentős része inkább csak közvetett kapcsolatba hozható a felkelés lefolyásával. Az általuk nyújtott széleskörű kép azonban nemcsak a mozgalom tágabb történetébe, annak következményeibe nyújthat betekintést, hanem a paraszti életmód, viselkedés, gondolatvilág olyan megnyilvánulásaiba is, amelyekről más forrásokból – közvetlen paraszti megnyilvánulások híján – ritkán szerezhetünk tudomást.

 
Copyright © 2000-2020. Minden jog fenntartva. Prospero Könyvei Budapest
Csomagküldő kereskedelmi tevékenység nyilvántartási száma: C/003 272  A Prospero a Prospero Könyvei Budapest Kft. EU Közösségi Védjegye (OHIM No. 003781564)
Prospero Könyvei Kft. | 1066 Budapest, Weiner Leó u. 20. | Tel.: (06-1) 301-0642, Fax: (06-1) 302-8410

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Tudjon meg többet Elfogadom

/katalogus/konyvek/index.html