Teszt szöveg  
     

Független magyar kiadók könyvei


Kelemen István & Nemes András: A csánigi Mindenszentek-templom története

Miért becsült az ár?

Az ár azért becsült, mert a rendelés pillanatában nem lehet pontosan tudni, hogy a beérkezéskor milyen lesz a Forint árfolyama az adott termék eredeti devizájához képest. Ha a Forint romlana, kissé többet, ha javulna, kissé kevesebbet kell majd fizetnie.

Miért nem adják meg egészen pontosan a beszerzés időigényét?

A beszerzés időigényét az eddigi tapasztalatokra alapozva adjuk meg. Azért becsült, mert a terméket külföldről hozzuk be, így a kiadó kiszolgálásának pillanatnyi gyorsaságától is függ A megadottnál gyorsabb és lassabb szállítás is elképzelhető, de mindent megteszünk, hogy Ön a lehető leghamarabb jusson hozzá a termékhez.

Cím:

A csánigi Mindenszentek-templom története

Szerző:

Kelemen István & Nemes András

ISBN13:

9786155091223

ISBN10:

6155091226

Kiadás sorszáma:

1.

Kiadó:

Martinus Kiadó

Megjelenés dátuma:

2012. november 28

Kötetek száma:

1

Kötéstípus:

Puhakötés

Terjedelem:

24 oldal, 125 x 176 x 2 mm

Súly:

70 g

Illusztrációk:

15

Listaár:

500 Ft (áfával)

Beszerezhetőség:

A kiadónál véglegesen elfogyott, nem rendelhető

Nyelv:

magyar

Témakör:

Keresztény irodalom, életrajzok, regények

 

Rövid leírás:

A templomismertető füzet nemcsak az épületről készített feljegyzésekből közöl sok adatot, hanem a mellette álló haranglábról és a körülötte lévő temetőről. A templom szerény belső berendezései közül említést érdemel az a körüljárható oltár, amelynek hátoldala sekrestyeszekrényként szolgál, kiképzett hellyel a kehely, a miseruhák és az oltárterítők számára.

Hosszú leírás:

A kőporral bevakolt csánigi templom építési formája arról árulkodik, hogy egy régi épület lehet az Árpád-korból, amikor még nem építettek tornyot és sekrestyét, hanem a kezdetek alakzatait mutatja a templomhajó és a szentély, de azt nem nagyon lehetett remélni, hogy a vakolat alatt értékes leletek rejlenek a falu templomán. A felvizesedett, cementes vakolat eltávolítása után nagyon szép középkori épületelemek kerültek napvilágra. A későbbi ablakok nyitása ellenére is épségben megmaradt egy tölcsérszerű román-kori ablak, amelyet már fent kis „lángnyelvecske” alakzattal megérintett a gótika. Szinte épségben megmaradt a templom déli bejárata. Rekonstruálni lehetett a nyugati kaput. A sekrestye északi oldalán befalazott mérműves, gótikus, kőkeretes ablak vált láthatóvá. Szépen megmaradt a szentély keleti ablaka, sőt a déli falába utólagosan reneszánsz követ építettek be. Ugyan nyomokban látható, de csodaszámba megy, hogy a hét évszázad viszontagságai és felújításai ellenére szemlélhető a templom külső vakolatának festése és mintázata. A templomismertető füzet megjelenése sok értékes információt, kultúrtörténeti adatot szolgáltat, és talán újabb kutatásokat, publikációkat indít el.

 
Copyright © 2000-2022. Minden jog fenntartva. Prospero Könyvei Budapest
Csomagküldő kereskedelmi tevékenység nyilvántartási száma: C/003 272  A Prospero a Prospero Könyvei Budapest Kft. EU Közösségi Védjegye (OHIM No. 003781564)
Prospero Könyvei Kft. | 1066 Budapest, Weiner Leó u. 20. | Tel.: (06-1) 301-0642, Fax: (06-1) 302-8410

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Tudjon meg többet Elfogadom

/katalogus/konyvek/index.html