Teszt szöveg  
     

Független magyar kiadók könyvei


MI IS AZ A PROSPERO DISZTRIBÚCIÓ?

Mire is jó a Prospero Disztribúció?
Miben különbözik a disztribúciós szisztéma az eddigi próbálkozásoktól?

A disztribúciós terjesztési rendszer modelljét a fejlett könyvpiaccal rendelkező országokból, Nagy-Britanniából, az Amerikai Egyesült Államokból, Németországból és különösen Franciaországból "importáltuk". Minden felsorolt országra jellemző, hogy az egyes könyvkiadók - a legnagyobbakat leszámítva - nem önállóan lépnek piacra, hanem disztribútorokon keresztül.

Ma itthon a kis, független kiadók legfőbb problémája éppen a méretükben fogható meg. Kicsiként nem jutnak el a saját célközönségükhöz és a független könyvesboltokhoz, továbbá nem tárgyalóképes partnerei a nagy viszonteladói hálózatoknak.

A disztribútor egyszerre sok kis és közepes méretű független kiadótól vesz át funkciókat. Nagyobb méretben sokkal racionálisabban és hatékonyabban képes ellátni olyan feladatokat, mint

  • a raktározás, raktári műveletek, csomagolás, szállítás
  • ügyfélszolgálat, számlázás, pénzügy
  • az informatikai fejlesztések
  • a marketing és értékesítés

A ProsperoD 2011 áprilisától egy ilyen átfogó rendszert működtet a független kiadók, a viszonteladók és végső soron a könyvvásárló közönség hasznára.

Üdvözlettel:

Janzer Frigyes
A Prospero Könyvei ügyvezetője


Kérdések és válaszok a ProsperoD-ről Sok-sok kérdés merült fel a ProsperoD-vel kapcsolatban. Ezek egy részét idézzük most fel, és a válaszokat is megadjuk; egyben arra biztatjuk a kollégákat, bátran kérdezzenek tőlünk a prosperod@prosperod.hu címen.

A kiadónk elveszíti a függetlenségét?
Nem. A disztribútor nem a kiadó fölött áll, hanem annak "kiszervezett részlege". Minden kiadói döntés a kiadóé marad, és ő határoz arról, hogy milyen kompetenciákat ad át a disztribútornak. A kiadó határozza meg továbbra is, hogy például milyen árréseket kínál a viszonteladóknak, erről lent kissé részletesebben is szó lesz.

Ki dönt az árrésekről?
Alapértelmezésben a kiadó, de akár át is adhatja ezt a jogosultságot a disztribútornak, ha úgy látja, neki pontosabb képe van a piacról. A disztribútor abban is különbözik a nagykereskedőtől, hogy nem árrést, hanem egy sokkal kisebb "szolgáltatási díjat" kap a kiadótól. Ez a szolgáltatási díj nem függ a kiadó által a viszonteladóknak adott árréstől vagy a végfelhasználóknak adott árengedménytől, így a disztribútor nem ezekből "csípi le" egy saját részt.

Hogy követhetem nyomon a ProsperoD működését?
Úgy építettük fel informatikai rendszerünket, hogy a kiadók folyamatosan információhoz jussanak saját készletükről, fogyásukról és a számukra érkezett kifizetésekről. A kiadó éppen olyan pontos képpel rendelkezik majd, mintha a saját raktárából adná el könyveit.

A kiadó természetesen csak saját könyveiről rendelkezik adatokkal, a többi kiadóéról nem. A ProsperoD kiadói partnerei számára képes a kiadói döntéseket segítő, "piaci jelentésekkel" szolgálni, ha a kiadók ezt igénylik.

Nem kerülhetek esetleg konfliktusba a könyvkereskedők egy részével?
De igen, abban az esetben, ha azok nem fizetnek vagy nem számolnak el időben a bizományi készletükről. A ProsperoD a lehető legkövetkezetesebben megköveteli az összes viszonteladó partnertől a számlák időben történő kiegyenlítését és a pontos, rendszeres bizományi elszámolást. Ha bármelyik is késne, a ProsperoD azonnal emlékeztetőt küld, de, ha esetleg ezek után sem teljesítené a partner - szerződésben vállalt - kötelezettségeit, a további veszteségek elkerülése érdekében - a disztribútor azonnal leállítja a szállításokat felé, tekintet nélkül arra, hogy kis vagy nagy viszonteladóról van szó, és csak akkor indítja újra, ha minden esedékes számlát kifizetett.

Nem kerül ez nekem sokba?
Nem. A kiadók (lásd főoldalt) mind pontos számok ismeretében döntöttek. A kiadók méltányos összeget fizetnek a raktározásért, és az egyes vásárlók felé biztosított szolgáltatások esetében pedig a ProsperoD díjazása a vásárló méretétől, azaz a valós költségektől függ.


A saját nevében számláz a disztribútor?
Igen. Egy-egy számlán a ProsperoD vegyesen, azaz nem kiadónként fog a vásárló felé számlázni. Ebből a szempontból gyakorlatilag úgy kezeli a nála lévő kiadók készletét, mintha az egy hatalmas kiadóé lenne. Ez a vásárlók szempontjából előnyös, de a kiadók is profitálnak abból, hogy a vásárló egyszerre fér hozzá egy ilyen nagy készlethez.

Lesznek-e képviselői a ProsperoD-nek?
A külföldi rendszerek egyik nagy előnye, hogy (az orvoslátogatókhoz és biztosítási ügynökökhöz hasonló) területi képviselők járják a boltokat és más nagyobb vásárlókat annak érdekében, hogy ismertessék az újdonságokat, közös promóciókat szervezzenek.

Az egész értékesítési rendszer egyik leghatékonyabb, de egyben legdrágább eleme ez, hiszen elsősorban munkaerőre van szükség a működtetéséhez. A ProsperoD csupán a második évtől, akkor is csak meggondoltan, fokozatosan kívánja bevezetni ezt a rendszert, hogy a költségeknél nagyobb eredményeket hozzon az a kiadók számára. A késleltetett bevezetés lehetővé teszi, hogy egy "bázisév" adatainak birtokában, a képviselők számára egyértelmű célokat kitűzve működhessen az értékesítés.

Mit jelent esetünkben a marketing?
A marketing olyan része a disztribúciónak, amelyet elemenként is igénybe vehetnek a szerződött kiadók. Nem kötelező például részt venni a közös tematikus nyomtatott katalógusokban vagy a kiállításokon, közös standokon való megjelenésben, bár ezek nyilván ajánlott, hatékony eszközök lehetnek.

A ProsperoD marketing tevékenysége elsősorban az itthon elhanyagolt, de a jövő marketingjének tekinthető direkt marketingre fog irányulni. A Prospero - mint a külföldi könyvek egyik sikeres terjesztője - e téren sok tapasztalattal rendelkezik, és a legkorszerűbb, teljesen személyre szabott (főként elektronikus) DM megvalósítására törekszik. A ProsperoD alapszolgáltatásként állít elő új könyvek katalógust is, amely segítségével időről időre tájékoztatni tudja a viszonteladókat az újdonságokról.

Milyen kötelességei vannak a kiadónak?
Természetesen a kiadóknak is vannak feladataik. Az egyik az, hogy a ProsperoD által biztosított webes felületen feltöltse és - ha szükséges - módosítsa könyveinek adatait. Ha a kiadó esetleg nem minden könyvét raktározza a ProsperoD raktárában, akkor gondoskodnia kell arról, hogy mindig időben feltöltse a minimális alá fogyott készleteket. Csak így biztosítható, hogy a disztribútor azonnal, minden könyvből képes legyen kiszolgálni a vásárlókat.

Mitől függ a ProsperoD sikere?
Egyrészt a kiadók csatlakozási szándékától.

A piaci siker alapja, hogy a ProsperoD
1. rendelkezik egy jól fejlett informatikai rendszerrel, amely biztosítja a kiadó-disztribútor és disztribútor-vásárló közötti adatcserét, kapcsolatot.
2. építhet a Prospero Könyvei tapasztalataira az ügyfélszolgálat és a marketing területén. A marketing biztosítja, hogy a ProsperoD egyre több vásárlóhoz juttassa el "kiadóink" könyveinek hírét, és gerjesszen náluk erőteljes vásárlási igényt azok iránt.
3. alvállalkozóként a másfél évtizedes könyvpiaci tapasztalatokkal és referenciákkal rendelkező Robox Kft.-t bízta meg a raktározási, logisztikai feladatokkal.


Ha többet szeretne tudni a disztribúciós terjesztési rendszerről, innen tölthet le egy rövid tanulmányt.

Ha többet szeretne tudni a Prosperóról, azon belül a disztribúcióról, olvassa el a Forbes interjúját Janzer Frigyessel, a Prospero ügyvezetőjével.

 
Copyright © 2000-2022. Minden jog fenntartva. Prospero Könyvei Budapest
Csomagküldő kereskedelmi tevékenység nyilvántartási száma: C/003 272  A Prospero a Prospero Könyvei Budapest Kft. EU Közösségi Védjegye (OHIM No. 003781564)
Prospero Könyvei Kft. | 1066 Budapest, Weiner Leó u. 20. | Tel.: (06-1) 301-0642, Fax: (06-1) 302-8410

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Tudjon meg többet Elfogadom

/katalogus/konyvkiadoknak.html